Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Which country will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018?

(a) Bhutan
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Bangladesh

(e) India

S1. Ans.(e)
Sol. India will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018 in Pune, Maharashtra. The theme of the exercise includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search.
Q2. India extended a financial aid of Rs 99 million to ______________ for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country’s southern Terai region to boost agricultural productivity recently.
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Thailand

(e) Sri Lanka

S2. Ans.(b)
Sol. India extended a financial aid of Rs 99 million to Nepal for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country’s southern Terai region to boost agricultural productivity. The assistance has been extended as part of the final payment for the Nepal-Bharat Maitri Irrigation Project, which was launched in January 2017 to boost growth to the Himalayan nation’s agricultural sector through enhanced facilities.
Q3. India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. Which country has topped in this index?
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Denmark
(d) Switzerland

(e) France

S3. Ans.(d)
Sol. India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. In 2016, the country had ranked 141 out of 180 countries. In 2018, according to the State of India’s Environment (SoE) 2018 in Figures, it has slipped to the 177th position. India scored 5.75 out of 100 in air quality. The Top 3 countries on the list are:
1. Switzerland,
2. France, and
3. Denmark.
Q4. Which bank has commenced the largest value share of mobile banking transactions according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) State Bank of India

(e) Punjab National Bank

S4. Ans.(a)
Sol. At 17.2%, Axis Bank commands the largest value share of mobile banking transactions but it’s Paytm that tops volumes with 22%. However, Paytm’s value share is a meager 0.25%, according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18 which has put out Reserve Bank of India’s data for January 2018.
Q5. India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues recently. Who is present US Commerce Secretary?
(a) James N Mattis
(b) Steven Mnuchin
(c) Wilbur Ross
(d) Robert Lighthizer

(e) Sonny Perdue

S5. Ans.(c)
Sol. India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues. The decision in this regard was taken during a series of meetings, Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu had with US Commerce Secretary Wilbur Ross and US Trade Representative Robert Lighthizer. Mr Suresh Prabhu was on a two-day visit to the US.
Q6. President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of _________________ rupees in the initial two years for 50 clusters.
(a) 1700 crore rupees
(b) 550 crore rupees
(c) 1000 crore rupees
(d) 200 crore rupees

(e) 6000 crore rupees

S6. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of 550 crore rupees in the initial two years for 50 clusters. According to the Minister for Micro, Small and Medium Enterprises Giriraj Singh, the scheme is aimed at linking five crore women and self-help groups to the initiative.
Q7. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees recently. 
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) State Bank of India

(e) Punjab National Bank

S7. Ans.(c)
Sol. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to HDFC Bank to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees. The composite foreign shareholding in the Bank will not exceed 74% of the enhanced paid-up equity share capital of the bank.
Q8. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. What is the currency of Vietnam?
(a) Vietnamese ruble
(b) Vietnamese dinar
(c) Vietnamese euro
(d) Vietnamese won

(e) Vietnamese dong

S8. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. Vietnamese dong is currency of Vietnam.

Q9. Raksha Mantri, Nirmala Sitharaman has inaugurated the first Representative Office of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Limited (BEL) in-
(a) Hanoi
(b) Aden
(c) Dubai
(d) Paris

(e) Moscow

S9. Ans.(a)
Sol. Raksha Mantri, Nirmala Sitharaman inaugurated the first Representative Office of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Limited (BEL) in Hanoi, Vietnam. Smt Sitharaman handed over the symbolic key of the Representative Office of BEL at Vietnam (VIRO) to Chairman & Managing Director, BEL Mr Gowtama MV during the Vietnam-India Defence Industry Business Meeting.
Q10. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application. What is the name of this app?
(a) readymobile
(b) goesmobile
(c) getmobile
(d) utsonmobile
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application ‘utsonmobile’. The ‘utsonmobile’ application enables booking and cancellation of unreserved tickets, issue and renewal of season and platform tickets, check and load R-wallet balance and helps maintain user profile management and booking history.
Q11. Who has honoured with Japan’s prestigious Nikkei Asia Prize recently?
(a) Kailash Satyarthi
(b) Bindeshwar Pathak
(c) Narayan Murthy
(d) Sanjana Ramesh

(e) Dilip Chenoy

S11. Ans.(b)
Sol. Noted social reformer and founder of Sulabh International, Bindeshwar Pathak was honoured with Japan’s prestigious Nikkei Asia Prize. The award was given under Culture and Community category for his significant work in tackling poor hygiene and discrimination.
Q12. Name the country/countries which has/have won the right to host the 2026 World Cup after easily beating Morocco in a vote by FIFA member nations in Moscow?
(a) United States
(b) Canada
(c) Mexico
(d) All of the above

(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. The United States, Mexico and Canada won the right to host the 2026 World Cup after easily beating Morocco in a vote by FIFA member nations in Moscow.
Q13. Which state Government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community? 
(a) West Bengal
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Gujarat

(e) Kerala

S13. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community.
Q14. Who has been named the Chief Finance Officer of the US’ largest automaker, General Motors?
(a) Anshu Jain
(b) Shantanu Narayen
(c) Mary Barra
(d) Chuck Stevens

(e) Dhivya Suryadevara

S14. Ans.(e)
Sol. An Indian-American woman, Dhivya Suryadevara has been named the Chief Finance Officer of the US’ largest automaker, General Motors. Ms. Suryadevara, currently the vice president of corporate finance, will succeed Chuck Stevens, the General Motor’s present CFO, on September 1, 2018. She will report to Chief Executive Officer (CEO) Mary Barra, 56, who has been head of the automaker since 2014.
Q15. The WPI based inflation stood at 3.18% in April and 2.26% in May 2017. WPI stands for-
(a) Wholesale Price Index
(b) Wholesale Price Indian
(c) Wholesale Product Index
(d) Weather Price Index
(e) Wholesale Primary Index
S15. Ans.(a)
Sol. Inflation based on wholesale prices shot up to a 14-month high of 4.43% in May on increasing prices of petrol and diesel as well as vegetables. The Wholesale Price Index (WPI) based inflation stood at 3.18%in April and 2.26% in May 2017.

Leave a Reply